Ajankohtaista 29.7.2018

Hopeantakojien kirjoittajavalmennus haluaa ryhmäyttää kaikki valmennuksiin osallistuvat kirjoittajat myös keskenään. Julkaisemme poikkeuksellisesti avoimena uutisena suljetun facebook-ryhmämme kesäpäivityksen 2018:  
 

KESÄTERVEISET  KAIKILLE HOPEANTAKOJIEN HERMOKESKUKSESTA!

Suorasanaisen tekstin tuottamisen tuska ja ihanuus, ylä- ja alamäet, ihmeet ja ihmettelyt ovat yhteinen asiamme riippumatta siitä, minä vuonna olet aloittanut valmennuksesi  Hopeantakojiissa.
SIKSIPÄ:
  1. Päivitän vuoden 2018 kuulumiset tähän suljettuun ryhmään
  2. Koitan avittaa hetken kirjoittajaa lauseensa kanssa…
 
1. VUOSI 2018
 
Hopeantakojien kirjoittajavalmennus jatkuu 2018 eteenpäin rukatulla ohjelmalla.
Aloittavat valmennukset jatkavat samalla valmennussisällöllä kuin aikaisemminkin.
Valmentajarinkiin hyppää syksyllä uusi kirjailija. Reijo Honkonen tuo valmennukseen tieto-taitoaan realistisesta kerronnasta ja nykyromaanista, huumorin eri lajityyppejä unohtamatta. Ringissä jatkavat hänen rinnallaan hopeantakojien kantapeikot, Saara Henriksson ja Anne Leinonen. Tutustukaa kirjailijoihin esimerkiksi sivulta https://www.kirjasampo.fi/fi/, hakusanalla kirjailijan nimi.
 
Samassa yhteydessä valmentajaringistä hyppää pois kaksi kirjailijaa. Marija Vantti jatkaa omaa kirjailijanuraansa Uuno Kailaan kotikonnuilla Heinolassa. Myös allekirjoittanut jättäytyy lähivalmentajan tehtävästä sivuun. Keskityn kustantamoni Aarnin töihin, omaan kolmanteen romaaniini  – ja Hopeantakojat ry:n jokavuotiseen kirjoittajaseminaariin.
 
1-2 -vuotisen valmennuksen tavoitteena on jatkossakin “mahdollisimman valmis käsikirjoitus” eli käsikirjoitus, jolla kirjoittajan on tukevampi hakea kustannussopimusta miltä tahansa kotimaiselta kustantamolta tai tuottaa teos omakustanteena tai palvelukustanteena kirjaksi.
 
Hopeantakojien kirjahautomon aloitusviikonlopusta on luovuttu. Sen sijaan yhdistys järjestää jatkossa vuosittain kaikille luoville kirjoittajille Avoimen Kirjoittajaseminaarin. Seminaari pidetään joka kesä Kuusankoskella, yhdistyksen tiloissa Liljequistintie 6.
 
1-2 vuotiseen valmennukseen haun deadline on Seminaarin takia vasta 10. syyskuuta. – Hakupäätöksen voi tehdä vasta seminaariviikonlopun jälkeen!

JA KAUNIIKSI LOPUKSI:

Seminaari ja kirjoittajavalmennus saivat juuri nyt heinäkuussa 2018 uuden työkalun. Kohti uutta kirjaa on 100-sivuinen opasvihkonen kirjoittajan kovaan käyttöön. Teoksessa kirjoittamista lähestytään kerrontatieteen tarjoamilla käsitteillä – ja käytännönläheisesti.
 
Suosittelen samassa yhteydessä googlaamaan myös valmentajiemme kirjallisen tuotannon, josta löytyy monta mielenkiintoista kirjoittajaopasta ja näkökulmaa jokaiselle sanan vääntäjälle.
 

2. HEINÄKUUN VINKIT KIRJOITTAJILLE

 
Viimeiset pari viikkoa olen ollut työllistetty myös teistä monen käsikirjoituksen kanssa. Tekstit ovat olleet paikoin upeita, paikoin lupaavia. –Liitänkin tähän alle Kohti uutta kirjaa -teoksesta kohdan “Hyödyllisiä vinkkejä kirjoittajalle” – Inspiraatioksi kaikille, jotka tavoittelevat hyvää ja omaa lausetta:
 
1. Pidä koko ajan mielessäsi, miksi käsikirjoituksesi pitää tulla kirjoitetuksi.
–  Kirjailija ei sano suoraan, mutta hänen pitää tarkoittaa; hänellä pitää olla syy kirjan kirjoittamiseen.
 
2. Panosta kaikki ilmaisullinen osaamisesi käsikirjoituksesi alkuun, ja kun jatkat kirjoittamista, palaa alkuun aina, kun haluat ottaa kirjoittamiseesi uuden hyvän ’startin’.
– Kun lukija aloittaa uuden teoksen, hän astuu sisään uuteen kielipeliin, jonka ”Master Mind ” sinä olet. Kirjan alkuluku on kaiken lähtökohta. Sen pitää koukuttaa lukija. Tämän jälkeen sinulla on valta viedä lukijasi juuri sinne, mihin sinä haluat
 
3. Kehitä sanavarastoasi ottamalla ohjenuoraksesi ’ei tautofoniaa’.
 – Tautofonia tarkoittaa saman sanan tai fraasin häiritsevää toistumista likimäärin samassa muodossa samassa tai lähekkäisissä lauseissa. Etsi siksi synonyymejä ja kiertoilmauksia
 
4. Muista, että suomen kielessä lauseen ensimmäiset sanat ovat tärkeimmät.
– Lauseen sanajärjestys voi poiketa koulun kielioppisäännöistä, jotta sen tarkoite olisi mahdollisimman kirkas. Jopa käänteinen sanajärjestys voi toimia – Mielestäni kaikkialla muualla paitsi vuorosanan johtolauseessa.
 
5. Vähemmän on enemmän.
 – Älä selitä sitä, minkä voi kuvata. Älä kerro puhki sitä, minkä lukija ymmärtää dialogissa tai toiminnassa.
Kirjoittajan kannattaa luottaa lukijan ymmärrykseen yhtä paljon kuin näytelmäkirjailija luottaa ohjaajan ymmärrykseen.
 
6. Unohda pilkkusäännöt ja lue tekstiä ääneen.
 
– Kaunokirjallisuudessa pilkku rytmittää lausetta, ja sen voi siksi sijoittaa kohtalaisen vapaasti haluamaasi paikkaan. Monissa nykyteksteissä välimerkkejä käytetään myös hyvin säästeliäästi.
– Lukemalla tekstiäsi ääneen löydät virkkeen painotukset ja pystyt pohtimaan, mitä asioita haluat painottaa lauseessasi. Aseta pilkku – tai jokin muu harkittu välimerkki – ennen sitä, missä lauseen sisällä lausutaan seuraava painava sana.
Jaa teksti:
Yleinen