Hopeantakojat ja Aarni muuttivat Kymijoen mutkaan

Hopeantakojat jatkavat syyskuussa 2017 valmennustoimintaansa Kouvolan Kuusankoskella, miljöössä, joka on täynnä romaanille otollisia tarinoita. Seuraavassa 130 vuotta myös Suomen historiaa pikakelauksena:

Kuusankosken kauppalan väkiluku räjähti 1800-luvun lopulla, kun ensin Kuusankoski Oy ja Kymi oy, ja sen jälkeen vielä Voikka Oy päättivät perustaa sellu- ja paperitehtaat viiden kilometrin matkalle keskistä Kymijokea.

Siitä lähtien Kuusankoski on ollut teollistuva maaseutu-Suomi minikoossa. – Kaunin luonnon keskellä on rakennettu suomenruotsalainen yläluokka ja sen huvit; siellä on päätetty, ollako wrightilainen vai marxilainen sosialisti; siellä on sodittu luokkavihollista vastaan tai sodittu kommunisteja ja ryssää vastaan; 30-luvulla tehtaiden klubeilla suunniteltiin Suur-Suomea; Sieltä lähdettiin lopulta sydän kurkussa kohtaamaan Suuri ja mahtava Neuvostoliitto;

Kino (vas.) ja Heinosen kauppa säästyivät 2. maailmansodan pommituksilta. Kaupan kellarissa oli yksi Kuusankosken suurimmista pommisuojista.

Sota-aikana Kuusankoskea ja Kouvolaa pommitettiin ankarasti ja väki piilotteli perunakellareissa. Sitten tuli rauha ja kärsittiin sotakorvaukset; 60 -luvulta eteenpäin Kuusankoski todisti, kuinka Suomi vaurastui, ja paperitehtaalaisen tilipussi alkoi tuntua jo hyvältä; 2006 Voikkaan tehdas sukelsi konkurssiin monen muun tehtaan kanssa ja Perussuomalaisen jytkylle alkoi löytyä kaikupohjaa; lopulta, 2010-luvulle tultaessa niin Suomi kuin Kuusankoski katsovat luottavaisemmin tulevaan, tehdastuotannot uusiutuvat ja uusi sukupolvi valtaa vanhoja rakennuksia yritysten ja kulttuurin käyttöön.

Tervetuloa kirjoittamaan Kirjakaupanmäelle!

Hopeantakojien ja Aarnin toimitilat sijaitsevat vuonna 1929 rakennetussa perinnetalossa, os. Liljequistintie 6, 45700 Kuusankoski.

Hopeantakojien kirjailijoiden ja kirjoittajien uusi koti sijaitsee Kuusankosken Pajamäellä, jonka paikalliset tuntevat myös Kirjakaupanmäkenä. Nimi on perua vuosilta 1915 – 1934, jolloin Neiti Tyyne Äijälä ja Josefina Winberg pitivät kirjakauppa mäen juuressa, noin 500 metriä Hopeantakojien toimitiloista.

Toiminta alkaa syyskuussa Hopeantakojien ja Aarnin nykyisten kirjoittajien ja kirjailijoiden kanssa:

  • Vuoden 2016 kirjahautomoryhmä korkkaa yhdistyksen uudet valmennustilat syyskuun puolivälissä. Käymme läpi jo valmiita käsikirjoituksia sekä niiden kustannusmahdollisuuksia.
  • Myös Kustannus Aarni tarjoaa tilojaan omille kirjailijoilleen lyhytaikaisiksi residenssitiloiksi, sekä tietenkin syvällisten kirjailijakeskusteluiden kodiksi.
Jaa teksti:
Yleinen