«

»

huhti 09

Taskuvaloa on Aarnihopean ensimmäinen runoteos

Matka valmiista käsikirjoituksesta kirjaan voi olla pitkä ja turhauttava, mutta asian ei tarvitse olla näin. Hopeantakojien yhteistyökumppani Kustannus Aarni aloittaa 2017 Aarnihopea -julkaisusarjan, joka on tarkoitettu erityisesti vähälevikkisen kaunokirjallisuuden julkaisuun. Ensimmäinen teoksemme on Mika Ilmari Lehdon viides runokokoelma Taskuvaloa.

Kustannus Aarni kustannuspäätökset kaikista teoksista, riippumatta siitä, julkaistaanko teos perinteisen mallin mukaan vai Aarnihopea -julkaisuissa. Kustannuspäätökseen vaikuttaa vain käsikirjoituksen korkea taiteelllinen taso.

Samalla Aarnihopea -julkaisut pyrkii katkaisemaan löysän hirren, jossa kustannuspäätöstä odottavia kirjoittajia roikotetaan. Toimituskunnassamme on osin samoja henkilöitä, joitka järjestävät Hopeantakojien kirjavalmennuksia. Saamme täten välitöntä tietoa uusista käsikirjoituksista ja niiden tekijöistä jo käsikirjoituksen toimitustilanteessa, ennen mahdollista kustannuspäätöstä.

Lue alta lisää Aarnin kustannussopimuksesta ja Aarnihopea -julkaisusopimuksesta.

Aarnin kustannussopimus on perinteinen sopimus, joka solmitaan, kun kirjoittaja on hakenut ja tullut valituksi käsikirjoituksellaan kustannusohjelmaan. Kustantaja kustantaa teoksen ja vastaa teoksen valmistuksesta, myynnistä ja markkinoinnista. Kirjailija saa teoksesta ja sen eri formaateista kirjailijaliiton suositusten mukaisen tekijänoikeuskorvauksen

Aarnin julkaisusopimus on sopimus, jossa kirjailija ja kustantaja sopivat kirjan julkaisusta. Sopimus on identtinen kustannussopimuksen kanssa kolmea poikkeusta lukuunottamatta.

  1. Kirja julkaistaan Aarnihopea -julkaisusarjassa, joka on suunniteltu erityisesti vähälevikkisen kirjallisuuden (kokeileva proosa, taidekirjat, runoteokset, elämäkerrat, kansatieteelliset erityisjulkaisut) julkaisuväyläksi.
  2. Kirjailija jakaa kustantajan yrittäjäriskiä ostamalla 50 kpl teosta sen suositushintaan. Teemme samalla yhdessä kirjan myyntistrategian, jossa käydään läpi, kuinka toimia omassa lähipiirissä ja vaikkapa kirjastoissa. Aarni osallistuu myös vuosittain eri kirjatapahtumiin, joissa oman tallin kirjailijavieraat ovat enemmän kuin tervetulleita.
  3. Kiitokseksi panostuksestaan kirjailijalle tilitetään Aarnin kautta toteutuneesta myynnistä yli 10% enemmän kuin perinteisessä kustannusmallissa.

Miksi Aarnille? – Kirjan graafinen ilme

Hopeantakojissa kirjaansa viimeistelevä kirjoittaja voi valita aina, miten hän jatkaa valmiin käsikirjoituksen kanssa. Kirjan tekijänoikeudet pysyvät aina kirjailijalla, ja siksi Aarni kilpailee laatukäsikirjoituksista muiden kotimaisten kustantajien kanssa.

Ensimmäisestä kirjastaan lähtien (2015) Kustannus Aarni on panostanut teostensa ulkonäköön. Niin täyskustanteet kuin Aarnihopea -julkaisut valmistetaan joko liimasidottuna ja pehmeäkantisena tai ommel- ja liimasidottuna ja kovakantisena. Kirjoilla on kaksi standardikokoa (romaanit ja kuvalliset tietokirjat), ja joko Aarnin tai Aarnihopean logo esitetään teoksen selkämyksen alareunassa.

Kirjan ulkomuodon standardointi on markkinointikielellä yhtä kuin kirjan brandaaminen. Kirjahyllyssä kirjat muodostavat sarjan, jossa silmä lepää, ja näin yksittäiset teokset saavat voimaa toisistaan.

Aarnihopea -julkaisuissa kirjailija saa itse päättää, julkaistaanko teos kovakantisena vai pehmeäkantisena. Valinta vaikuttaa viisi euroa teoksen suositushintaan eli hintaan, jolla teosta myydään Aarnin verkkokaupassa, ja josta Aarni määrittelee tukkuhinnan jälleenmyyjille ja kirjastoille.

Yhteistyöterveisin:

Pasi Luhtaniemi

Hopeantakojat ry / Kustannus Aarni Oy

Jaa teksti: