Kuusankoski (Kouvola) 8.-9.6.2017

 

Kesän 2017 kirjahautomon pidettiin Kouvolan Kuusankoskella 8.-9. kesäkuuta. Valmennusryhmä kokoontui  Kymin Huvilalla Kymintehtaan historiallisessa tehdasmiljöössä. Kaksipäiväiseen aloitustapaamiseen kuului majoittuminen 2 hengen tasokkaissa huoneissa (Huvilan lisäsiipi) sekä täysihoito. Majoitus ja ruokailut yhteishintaan 60€.

Kymin Huvila on vuonna 1873 valmistunut Kymi tehtaan Isännöitsijän talo. Pitkään Huvila oli ainoastaan Kymi Oy:n (myöh. UPM Kymmene Oy)  ylimmän johdon ja heidän vieraiden käytössä.  Myös Johtokunnan Huvilana tunnettu talo on nyt avoinna kaikille. Talossa toimii hotelli- ja ravintola-alan yritys.


Suomen teollistumisen  historiaa

Kymin huvila on Pohjois-Kymenlaakson vanhin käytössä oleva asuintalo. Suomen suurinta paperitehdaskeskittymää rakennettiin samanaikaisesti Kymijoen mutkan etelänpuoleiselle rannalle (Kymi Oy) ja Kuusaan saareen (Kuusankoski Oy). 1900 -luvun alussa tehtaat yhdistyivät Kymi Oy:ksi yhdessä Voikkaan tehtaan kanssa, ja toisen maailmansodan jälkeen tehtaan tuotanto siirtyi joen toiselle puolelle, Kuusaanniemen uuteen tehtaaseen.

Nykyisin Kymitehtaan joka tunnetaan kymmenien pienyritysten sekä kulttuurin ja taiteen tiloina. Tehtaan kaunissa punatiilisissä rakennuksissa toimii mm.  Kuusankosken Taideruukki, sekä kuvataiteita ja esittävää taidetta nuorekkaasti esittelevä ja yhdistelevä  Pato Klubi.

Kuvataiteen Kuusaa, Kirjojen Kouvola

Kesäkuun ensimmäisen täyden viikon torstai ja perjantai on valittu Kaakkois-Suomen valmennusajankohdaksi kahdesta syystä. Kurssin päätteksi Kuusaalla ja Kouvolassa kannattaa viivähtää hetki:

Kymintehtaan alueella toimii Kuusankosken Taideruukki, jonka vanhoissa tehtaan varastotiloissa toimii muun muuassa Pato Klubi. Klubin kesänäyttelyn avajaiset ovat 10.6., mutta halukkaat pääsevät tutustumaan näyttelyyn jo ennakkoon 9.6

Taideruukki sijaitsee Kymin Huvilan naapurissa.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla koko Kymijokivarsi Kuusankoski-talolta Taideruukkiin on yhtä kulttuuri-/kuvataidetapahtumaa.


Kouvolan Dekkaripäivät järjestetään 9.-10. kesäkuuta Kouvola-talolla. Valmennustapaamisen jälkeen kannattaakin käydä vaikka haistelemassa, mitä 2010 -luvun kotimainen rikoskirjallisuus on.

 

 

Uudet kirjoittajat aloittivat matkan intoa täynnä

Kymenlaakson ensimmäinen kirjahautomo vietti kesäkuun alussa 2017 kaksi intensiivistä päivää Kymen huvilalla. Ohjelmaan valituista paikalle pääsi kuusi kirjoittajaa. Yksi liittyi mukaan palattuaan Australian lomamatkaltaan, ja viimeinen oli estynyt , koska Kymen Huvilalla ei ollut mahdollisuutta esteettömään liikkumiseen. Jatkossa asia tullaan ehdottomasti korjaamaan.

Kurssiohjelma:

TORSTAI
– Saapuminen  klo 14 mennessä.
– Klo 14 päiväkahvi ja tutustuminen
– Luento kirjailijantyöstä ja pienryhmiin jakautuminen oman valmentajan johdolla. Työskentelysuunnitelma.
– Päivällinen.
– Ensipalautteet (1-3) omille valmennettaville
– Sauna, iltapala ja vapaata yhdessäoloa

PERJANTAI
– Aamiainen klo 8 – 9
– Luento e-kirjasta, kirjasta ja kirjan kustantamisesta
– Palautteenannot jatkuu (1-3) omille valmennettaville
– Ruokailu klo 12
– Kymin Huvilan yrittäjä kertoo paikan historiasta
– Päätöskahvit 14-15 ja paluu / oma ohjelma Kuusankoskella ja/tai Kouvolassa (ks. alla)

 

Jaa teksti: