UKK

Usein kysytyt kysymykset

a) Minä ja suorasanainen tekstini

 

1. Onko valmennuksesta enää apua käsikirjoitukselleni? Olen luettanut käsikirjoitusta ystävälläni, joka on julkaissut kirjoja.

Varmuudella ei voi sanoa, että Hopeantakojien valmennusprässin läpikäynyt käsikirjoitus olisi sen valmiimpi kuin muulla tavoin oikoluettu ja sparrattu teksti. Ystävä on kuitenkin palautteen antajana aina ongelmallinen, koska hän saattaa – kuten sukulaiset – varoa sanojaan. Kirjan julkaiseminen ei myöskään pätevöitä sinällään ketään.

Hopeantakojien kirjahautomo takaa sen, että niin sinä kuin valmentajasi joudutte tekemään pitkäkestoista työtä käsikirjoituksesi hyväksi. Ammattitaito, sitoutuminen ja aika on monesti yhdistelmä, jolla hyvä lopputulos voidaan taata.

2. Miten kirjahautomot, yksilövalmennus ja toimituspalvelut eroavat toisistaan?

Aloitustapaamisella alkava kaksivuotinen kirjahautomo ja yksilövalmennus eivät eroa perustaltaan muuten, kuin että hautomossa kirjoittaja saa rinnalleen vertaisia, jotka ovat oman tekstinsä kanssa samassa tilanteessa. Niin hautomossa kuin yksilövalmennuksessa päävastuun palautteesta kantaa lähivalmentajasi. Hautomokäsikirjoituksen 2. vaiheessa saat tekstistäsi palautteen myös kommentoivalta valmentajalta.

Toimituspalvelut eroavat hautomosta ja yksilövalmennuksesta eniten. Toimituspalvelut hinnoitellaan käsikirjoitussivujen mukaan, kun hautomossa ja yksilövalmennuksessa on kiinteä kokonaishinta. Toimituspalvelut ovat valmiiseen käsikirjoitukseen tehtäviä kielenhuolto- ja oikolukupalveluja, jotka Hopeantakojat tekevät kirjoittajan tarkasta toimeksiannosta.

3. Kirjahautomo ja yksilövalmennus: Kuinka käsikirjoituksen palaute- ja edelleentyöstöprosessi etenee?

Saat käsikirjoituksestasi palautteen kolmeen kertaan, ja jokaisen kerran välissä jatkat kirjoitustyötäsi. Ensimmäisessä vaiheessa palaute annetaan pääsääntöisesti käsikirjoituksen ja kerronnan kokonaisratkaisuista. Tällaisia ratkaisuja ovat esimerkiksi aikarakenne, henkilöiden väliset suhteet ja kuvailun, kerronnan ja dialogin suhteet.

Toisella palautekerralla valmentajasi pureutuu tarkemmin kerrontaan ja ilmaisuun. Kirjahautomossa saat ensin palautteen kommentoivalta valmentajaltasi, jonka jälkeen tapaat lähivalmentajasi. Tapaamisessa käytte läpi kokonaisvaltaisesti niin teoksen senhetkistä rakennetta kuin ilmaisuasi, jonka jälkeen sinun on hyvä jatkaa käsikirjoituksesi parissa. Yksilövalmennuksessa tapaat lähivalmentajasi saatuasi häneltä ensin palautteen käsikirjoituksestasi.

4. Mitä tarkoitetaan käsikirjoituksen tekijänoikeuksilla ja käyttöoikeuksilla?

Hopeantakojat on kirjoittajavalmennusyhteisö, ja teemme töitä vain käsikirjoituksesi kanssa. Tekijänoikeudet kuuluvat aina kirjoittajalle, joka voi tarjota tekstiä vapaasti kaikille kustantamoille, osallistua sillä kilpailuihin ym.

Kun kustantamo solmii kirjoittajan kanssa tekijänoikeussopimuksen, siinä sovitaan käsikirjoituksen käyttöoikeuksista erikseen painetulle kirjalle, e-kirjalle ja esimerkiksi äänikirjalle.

Kun käsikirjoitus on “valmis”, tarjoamme sinulle mahdollisuutta teetättää e-kirja ja omakustannekirja yhteistyökustantamomme Kustannus Aarnin kautta.

  • Jos hyväksyt e-kirjasopimuksen, Aarni tarjoaa sille e-kirjan kustannussopimusta, jossa se saa teoksen e-kirjan käyttöoikeudet, joissa se voi markkinoida ja myydä teosta e-kirjapalvelussaan.
  • Jos teetätät Aarnin kautta omakustannekirjan, maksat kirjan valmistuskustannukset reaaliaikaiseen kilpailutettuun hintaan. Jos haluat teoksen Aarnin jakeluun, kustantamo tekee siitä kanssasi erillisen markkinointisopimuksen, ja teos julkaistaan Aarnihopea -julkaisusarjassa.

Valmis käsikirjoitus on omaisuuttasi ja sinä päätät sen jatkoelämästä. Voit tarjota teosta mille tahansa kustantamolle. (Katso tarkemmin kysymys 6)

5. Kuinka kirjoittajan oma valmentaja valitaan?

Kirjoittajan oma valmentaja on yksi Hopeantakojien kirjailijoista. Valitsemme valmentajan käsikirjoituksen lajityypin ja valmentajan sen hetkisen työtilanteen mukaan. Yksilövalmennuksessa myös kirjoittajan kotiseudulla on merkitystä.

6. Helpottaako yksilövalmennus, kirjahautomo tai maksullinen toimitustyö kustannussopimuksen saamista?

Mahdollisesti.

Valmentajamme ovat kirjailijoita ja toimittajia, jotka toimivat aktiivisesti omassa verkostossaan. Heillä on näkemys siitä, millainen käsikirjoituksen pitäisi olla, jotta se vakuuttaisi kustantajan. Ammattilaisen ohjauksessa tehty tai jopa ammattilaisen kustannustoimittama käsikirjoitus kiinnostaa kustantajia aina myös sinällään eri tavalla kuin toimittamaton teksti.

E-kirjan kustannussopimus varmistuu valmennuspaikan myötä, mutta painetun kirjan kustannussopimusta haetaan normaalisti “valmiilla” käsikirjoituksella.

b) Maksut ja hinnat

Mitä valmennukset maksavat?

1-2 vuotta kestävät yksilövalmennus ja kirjahautomo maksavat vuonna 2016 890 euroa (sis. alv. 24%), joka maksetaan useammassa erässä 1. valmennusvuoden aikana.Vuonna 2017 alkavat valmennukset maksavat 940 euroa (sis. alv. 24%).

Toimituspalvelujen hinta vaihtelee työn laajuuden ja laadun mukaan, ja hinnoittelu on kerrottu yksityiskohtaisesti Toimituspalvelut -sivulla.

Miten kirjahautomon ja yksilövalmennuksen hinnat maksetaan?

Sekä kirjahautomoon että yksilövalmennukseen haetaan maksamalla 100 euron rekisteröitymismaksu. Hae valmennukseen lähettämällä tekstisi osoitteeseen palvelut@hopeantakojat.fi ja maksa viikon sisällä rekisteröitymismaksu tilille Hopeantakojat ry, IBAN FI94 5290 0220 5159 59 . Laita tiedonantoon “rekisteröitymismaksu, yksilövalmennus”

Jos sinut hyväksytään valmennukseen, rekisteröitymissumma hyvitetään loppusummasta. Mikäli koemme käsikirjoituksestasi, ettei palvelumme sovellu sinulle, palautamme siitä 50e. Saat myös lausunnon tekstistäsi sekä suosituksen, mitä kirjoittajapalvelua suosittelemme sinulle.

Kirjahautomon ja yksilövalmennuksen kokonaishinta on vuonna 2016 890€. Loppumaksu 790€ maksetaan 3, tai5 erässä toivomuksesi mukaan

  • 3. erässä 280€/erä (1kk aloitustapaamisesta ja 1. ja 2. lähipäivään mennessä)
  • 5. erässä 170€/erä (2kk välein, 1. lasku 1kk aloitustapaamisesta)

Maksu suoritetaan  tilille IBAN FI94 5290 0220 5159 59. Merkitse vastaanottajaksi tieto “Hopeantakojat ry” ja joko “Kirjahautomo 2016” tai “Yksilövalmennus 2016”

Jos osallistut kirjahautomoon ja sen aloitustapaamiseen, maksat itse  matkat, majoittumisen ja ruokailun. Ruokailuun ja majoitus pyritään järjestämään omakustannushintaan yhteismajoituksina kouluissa, maaseutumatkailutiloilla tms., ja 2 päivän ja 1 yön kustannukset vaihtelevat välillä 40 – 100 euroa.

Lisätietoja : pasi.luhtaniemi@hopeantakojat.fi / 044 361 3564

 

 

Jaa teksti: